DUROC, RASA VIERULUI ROSU

Duroc, cunoscut ca si vierul rosu, este una din acele rase de suine care se remarca in primul rand prin calitatea superioara a carnii, motiv pentru care Ferma Macro Suin a ales ca aceasta sa se numere printe rasele superioare de suine care populeaza boxele unitatii de crestere a porcinelor din Costesti, din judetul Arges.

Un porc din rasa Duroc poate fi recunoscut usor datorita pielii de culoare rosie si urechilor de marime mijlocie pe care le poarta cazute. Trunchiul este cilindric cu linia inferioara scurta, iar cea superioara lunga si convexa. Spatele este lung si bine imbracat in musculatura. Suncile sunt mari. Membrele sunt puternice. Culoarea caracteristica este roscat, de diferite nuante, cu par rar si usor ondulat.

Scroafele dau aproximativ noua purcei, capacitatea de alaptare fiind de 45-48 kg. Zilnic, porcul Duroc asimileaza in jur de 700 de grame, la un consum mediu de hrana specific de 2,8-3 kg de concentrate/kg.

Stratul de grasime de sub piele nu depaseste trei cm, procentul de muschi in carcasa putand ajunge pana la 80%, in conditiile in care la maturitate atinge si 250 kg.

Porcul Duroc nu este pretentios la alimentatie, insa pentru a obtine o carne de calitate superioara, hranirea purceilor ar trebui sa se faca pe baza unei retete bogate in furaje si proteine. Astfel, purceii sunt ajutati sa ia rapid in greutate, fara a acumula tesut adipos. Rasa de porci Duroc are o crestere rapida, sporul zilnic fiind considerabil, datorita eficientei in asimilarea furajelor. Daca sunt bine furajati, ating o greutate de 200 kg/an, procentul de grasime fiind de 20%, cu conditia ca exemplarele din rasa Duroc sa fie protejate de expunerea prelungita la frig si ca, in amestecul de furaje, continutul de grau sa nu fie ridicat. Stratul de grasime la aceasta rasa se situeaza intre 13 si 17 mm.

Putina istorie a rasei DUROC

Cristofor Columb a fost cel care a adus vierii rosii in America, in cea de-a doua calatorie, cu ajutorul exploratorului spaniol, Hernando DeSoto, in jurul anilor 1500.

Numele de rasei are o poveste emotionanta care incepe undeva prin 1823, cand, Isaac Frink, un om din Saratoga County, New York, a cumparat un porc rosu de la Harry Kelsey dintr-un grup de zece porci importati din Anglia. Kelsey detinea un armasar roscat, numit Duroc, cu care se plimba. In onoarea calului care s-a pierdut, Frink a pus numele acestui vier rosu, „Duroc”, in semn de onoare pentru calul mult iubit.

In 1968, porcii Duroc ajung si in Romaia

Rasa Duroc s-a importat pentru prima data, in Romania, in 1968. Porcii Duroc au avut un rol foarte important in schimbarea perceptiei asupra carnii de porc, deoarece, din 1987, carnea de porc a fost promovata la nivel national ca „celalalt tip de carne alba” pentru a creste cererea consumatorilor, dar si sa inlature atributele conform carora „carnea de porc este o proteina grasa, nesanatoasa”.

Campania a avut succes in educarea consumatorului cu privire la carnea de porc, dar slabiciunea umana a pastrat inca primele notiuni, conform carora, carnea premium ar trebui sa aiba culoare alba.

Carnea acestui animal, in urma procesarii termice, devine alba.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *