Dupa fatare, pentru purcei urmeaza o perioada in care trebuie sa se adapteze la mediul de viata extern. In jurul varstei de 28 de zile, micile suine trebuie sa fie pregatite pentru a merge spre cresa.
Intarcarea are un rol determinant pentru sanatatea purceilor. De obicei, in ferma Macro Suin se practica intarcarea semiprecoce sau timpurie, un tip care se practica pe scara larga in majoritatea fermelor de tip industrial pentru cresterea suinelor. Aceasta se face atunci cand purceii au varsta de 4-5 saptamani si o masa corporala de 6-8 kg. „Din punct de vedere fiziologic, purceii sunt pregatiti pentru intarcare in momentul in care echipamentul enzimatic al TGI este suficient de dezvoltat. Practic, pana la aceasta varsta purceii au consumat deja furaj suplimentar, iar de la varsta de cinci saptamani consumul de lapte matern, desi este important nu mai are o influenta mare asupra cresterii si dezvoltarii purceilor”, explica Daniela Costache, medic veterinar in Ferma Macro Suin.
Asemeni oamenilor si purcelusii au nevoi diferite din punct de vedere al hranei. Unii sugari purcei isi satisfac nevoile nutritionale exclusiv din lapte si refuza consumul de furaj prestarter. Acestia vor avea tubul digestiv neadaptat enzimatic la intarcare si vor fi primii care vor face asa numita diaree de intacare.
Purceii cu un disponibil de lapte matern mai mic vor fi obligati sa consume furaj prestarter proportional in raport cu deficitul de lapte, pentru satisfacerea cerintelor nutritionale. Ei sunt cei care vor realiza sporuri zilnice de greutate si pana la 280g, in conditia unui furaj prestarter compatibil echipamentului enzimatic al purceilor, in plus, acestia nu vor avea de suferit la momentul intarcarii.
Pentru a fi mai usor pentru purcelusi, intarcarea se face treptat, astfel micile animale reusesc sa treaca mai usor peste o perioada foarte dificila cunoscuta sub numele de „criza de intarcare”