Compania Macro Suin va aplica noile concentratii de cupru in furajele destinate porcilor, pentru a fi in conformitate cu noile reglementari europene, insa va trece printr-o perioada de tranzitie, in care ferma de suine trebuie sa se adapteze noilor cerinte.
„Anul viitor vor fi impuse scaderile concentratiilor de cupru din furajele animalelor. Pana atunci trebuie sa gasim alternative sau sa descoperim formula corecta a furajului, pentru a nu mai avea nevoie nivelul din regulamentul anterior”, a declarat Florin Popescu, director la Ferma Macro Suin din orasul Costesi, judetul Arges.
In noul regulament este inclus si un timp de tranzitie, deoarece pe piata inca exista cantitati insemante de premixuri care contin concentratiile de cupru prevazute de vechiul regulament.
Managerul fermei de suine din Costesti ne-a explicat necesitatea unei perioade de trecere si aplicare a regulamentului CE privind cocentratiile de cupru din furaje: “Perioada de tranzitie ne trebuie pentru a gasi aceste produse care sunt testate si aprobate pentru uzul in dieta animalelor. Scaderea nivelului de sulfat de cupru se poate face inca de la urmatoarea sarja de furaj, sau livrare de premix, totusi trebuie facut responsabil”.
Potrivit acestuia, efectele imediate nu pot fi comparate cu efectele pe termen lung. Din acest motiv este necesara testarea furajelor si observarea animalelor in ferma, dupa folosirea noilor produse.
In Ferma Macro Suin se folosesc deja anumite furaje in care jumatate din oxidul de cupru a fost inlocuit cu produse pe baza de plante, pentru o adaptare mai usoara a animalelor la noile cerinte.
Comisia Europeana a aprobat noile concentratii de cupru in furajele pentru porci, dar si din dietele altor animale, acestea intrand in vigoare incepand cu 13 august 2018.
Cuprul a contribuit la tinerea la distanta a agentilor patogeni fata de purceii de varsta mica.
Cuprul este un element esential pentru toate formele de viata si are mai multe functii biologice. A fost folosit in cresterea porcilor pentru impactul lor pozitiv pentru a ajuta animalele sa faca fata agentilor patogeni, in special pentru animalele tinere (purcei).