Macro Suin va accesa ajutorul de stat pentru scroafe si scrofite

Macro Suin a solicitat ajutorul de stat pentru partea de femele din ferma de suine, categorie in care se incadreaza scrofitele si scroafe, pentru 2019. Prin accesarea acestui pachet, ferma Macro Suin urmareste sa asigure bunastare superioara celei minime, pentru femele, prin marirea spatiului cu 15% pentru fiecare femela, aer mai bun si suprafata de odihna uscata.

Documentatia pentru accesarea acestui ajutor de stat se va depune la începutul anului 2020. Aceasta va contine evidentele pentru anul 2019, documentele finale necesare pentru calcularea efectivului mediu de femele, realizat pe 2019.

Pregatirea pentru accesarea ajutorului de stat se face inca din 2018, cand Macro Suin a inceput reducerea numarului de scroafe pentru ca in 2019 sa se mareasca spatiul disponibil pentru fiecare femela cu cel putin 10%.

Ajutorul de stat se acorda o data la cinci ani, iar pentru Macro Suin este destul de important reprezentand o modalitate prin care se pot acoperi pierderile suferite in lunile februarie-martie-aprilie la porc in viu, cauzate de pretul foarte mic.

„Sumele pentru porci grasi au fost diminuate la 3,2 cicluri, dar si pentru fiecare animal, in concluzie trebuia sa facem cumva sa castigam si de pe urma femelelor. Avand in vedere pretul dezastruos din lunile februarie-martie-aprilie la porc in viu, 3,5 lei/kg produs cu 5,2 lei, in acest moment muncim ca sa acoperim pierderile din acea perioada”, a declarat Florin Popescu, sef ferma Macro Suin.

350 mii de euro, pentru sporirea bunastarii femelelor suine

Valoarea ajutorului de stat pentru partea de femele pe care Macro Suin mizeaza este de aproximativ 350 mii de euro pentru anul 2019.

„Macro Suin ar trebui sa primeasca pentru porci grasi intre 400 si 500 mii euro, iar pentru femele intre 300 si 350 mii euro pentru femele”, estimeaza Florin Popescu.

Sumele primite ar putea acoperi atat pierderea de productie prin diminuarea numarului de femele, cat si costurile pentru asigurarea conditiilor superioare de bunastare.

Principalul beneficiu al Macro Suin de pe urma accesarii acestui ajutor de stat va fi acela al rezultatelor mai bune datorate bunastarii animalelor, care este o preocupare permaneta pentru compania care produce probabil cea mai buna carne de porc din Romania.

„Suntem preocupati in mod continuu de bunastarea animalelor si pentru a realiza acest lucru, se cauta in mod continuu implementarea de noi tehnologii pentru asigurarea bunastarii. Ex. Instalatia de lapte pentru sugari ajuta purceii, dar si scroafele. Suplimentarea laptelui pentru purcei are ca rezultat scroafe intarcate cu o greutate corporala mai buna la intarcare”, spune managerul fermei Macro Suin.

Pe langa suplimentarea spatiului pentru scroafe cu 15% pentru fiecare femela, Macro Suin lucreaza permanent la imbunatatirea conditiilor din toate punctele de vedere. Astfel, se au in vedere si investirea in materialele ocupationale (jucarii diverse), apa, furajul, sistemul furajare, sistemul de adapare si ingrijitorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *