Criza de intarcare la purcei

Pentru a fi mai usor pentru purcelusi, intarcarea se face treptat, astfel micile animale reusesc sa treaca mai usor peste o perioada foarte dificila cunoscuta sub numele de criza de intarcare”. Aceasta dureaza cateva zile, in care purceii scad in greutate si sunt foarte sensibili la boli.

Potrivit medicului veterinar Daniela Costache, aceasta are ca suport fiziologic transformarile pe care le sufera sistemul gastrointestinal al purceilor, cand are loc, in prima faza, o atrofie a mucoasei, criptelor si vilozitatilor intestinale ce contin limfocitele B, macrofage si celule T, cu rol important in imunitate .

Sistemul gastro-intestinal incepe sa-si revina dupa 4-5 zile, crescand si rezistenta la boli a purecilor.

Purceii au o mare energie de crestere si pentru punerea in valoare a acesteia trebuie hraniti cu ratii usor digestibile si cu valoare biologica ridicata. Primele nutreturi ce se administreaza purceilor trebuie sa aiba sub 3% celuloza bruta. Pentru scindarea amidonului si usurarea digestiei, grauntele de cereale se pot prepara prin prajire, fulguire, expandare sau hidroliza.

In Ferma Macro Suin din Arges, se intervine cu toate mijloacele disponibile pentru diminuarea efectelor crizei de intarcare. Se asigurarea conditiile optime de microclimat si cazare, care sa previna imbolnavirile, dar si o calitate foarte buna a furajului, cu un nivel proteic ridicat, care sa asigue proteine necesare reconstructiei mucoasei digestive si a sistemului imunitar.

Pentru a trece mai usor peste „criza de intarcare” crescatorii fac intarcarea treptat, tinand cont de nevoile fiecarui animal in parte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *