YORKSHIRE, rasa “porcului mama” din Ferma Macro Suin  

Yorkshire este una din cele mai cunoscute si intalnite rase de porci din lume, prezenta si in Ferma Macro Suin, din Costesti Arges, responsabila de calitatea superioara a carnii.

Yorkshire este o rasa de porc domestic, de culoare alba, corp lung, acoperit cu par subtire, versiunea americana a porcului Marele Alb. Aceasta rasa este cunoscuta pentru scroafe, dar si pentru speranta de viata crescuta. O scroafa Yorkshire fata in media 11-13 purcei. Speranta de viata la scroafe este de 6-10 ani, motiv pentru care a fost numit si „porc mama”.

Caracteristicile rasei Yorkshire

Caracteristicile rasei de porci Yorkshire sunt comune multor altor rase, exemplarele fiind asemanatoare cu cele din rasa Marele Alb, dar deosebindu-se de acestea prin profilul capului mai concav si linia superioara usor convexa.

Porcii Yorkshire sunt porci mari, eficienti din punct de vedere al productivitatii, caracterizati de o productie mare de muschi si slanina.

Greutatea vierilor din rasa Yorkshire pot ajunge la 260 Kg, iar scroafele la 200 kg. Zilnic, un animal din aceasta rasa ia in greutate 640-660 grame.

Porcii Yorkshire se caracterizeaza printr-o adaptabilitate crescuta la prezenta oamenilor. Sunt extrem de inteligenti, pot fi un companion amuzant devenind in numeroase cazuri „afectuosi”, potrivit opiniilor venite de la unii crescatori.

Putina istorie a rasei YORKSHIRE

Rasa a Yorkshire provine din Anglia, crearea ei datand aproximativ din 1761. Statele Unite ale Americii a importat, in 1830, primele exemplare de Yorkshire in Statele Unite, in special la Ohio. Dat fiind faptul ca au o crestere lenta comparativ cu alte specii cunoscute in acea perioada, a devenit popular abia la sfarsitul anilor 1940.

La inceput, a fost catalogat ca o rasa de sunca, ulterior, prin imbunatatirea rasei i s-au recunoscut calitatile de bun producator de carne slaba. Acest atribut a fost apreciat in secolul 20, in SUA.

Puteti afla mai multe si despre rasa de porci DUROC

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *